VLIEGVISSEN MET KUNSTAAS…

Het is al weer eventjes geleden dat ik met Rene op pad ging. Buiten het feit dat Rene een begenadigd vliegvisser is, is het ook nog eens een toffe peer waarmee ik al heel lang een afspraak had staan om eens samen op de zeebaars te gaan. Hij met zijn vliegenlat en ik met de spinhengel. Het werd een leuke maar vooral zeer leerzame avond waarbij ik erachter kwam de wij kunstaasvissers her en der nog wel eens een visje laten liggen. Dát en het feit dat ik het zeebaarsvissen ook op een andere manier wil gaan benaderen zorgde ervoor dat ik nogmaals met Rene op pad ging. Rene wederom met de vlieg en ik met aangepast kunstaas, wat dichterbij de vliegvis manier komt. De laatste keer kreeg ik een pak op de broek van Rene, deze keer was ik gebrand om dat te voorkomen.

Ik was al een keertje zelf op pad te gaan om mijn nieuwe kunstaasjes te testen, overigens zonder resultaat, maar de manier waarop ik dit aas binnen aan het vissen was gaf toch behoorlijk wat vertrouwen in een goede afloop, vroeg of laat. Wanneer Rene en ik in het water stappen staat het water nog behoorlijk hoog. Het is even wennen, maar binnen no-time jerkt mijn korte vijfentwintig grams hengeltje mijn softbaitje perfect naar binnen, echt….als ik een zeebaars zou zijn zou ik er in blijven happen. Het is nét echt! Deze avond moet ik gewoon een visje vangen op dit aas. Het is de perfect aanbieding op de perfecte plek, dit moét gewoon lukken. Ik kijk naar Rene en vooral hoe hij aan het vissen is en waar. Ik zit hem niet in de weg en probeer een beetje om hem heen te vissen. Uiteindelijk vind ik mijn draai een beetje en ga wat meer tegen de obstakels aan vissen. Vrijwel direct daarna is het raak. Een klein zeebaarsje heeft mijn aas gegrepen, maar wat ben ik blij met het vangen van deze zeebaars. Het voelt werkelijk als de eerste zeebaars die ik twintig jaar geleden ving. Gauw gaat het baarsje op de foto en vervolgens gaan we weer verder.

Het voelt een beetje als vliegvissen maar dan met kunstaas, of eigenlijk een manier van vissen die zo dicht in de buurt komt van vliegvissen dat het verschil nihil te noemen is. Een ding is zeker, ook al loopt het seizoen voor deze manier van vissen op zijn einde, ik wil hier zéker meer mee gaan doen. Terstond vang ik ook nummer twee van de avond en niet veel later ook nog nummer drie. Dat noemen ze nog eens vertrouwen tanken. Wanneer het donker word en de temperatuur omlaag gaat besluiten we te stoppen. Het is mooi geweest voor vanavond. Missie geslaagd, op naar de volgende…