ROOFVISSEN-ONLINE
ROOFVISSEN

Je zou toch zeggen dat er meer van dit soort vissen bij elkaar liggen maar niets is minder waar. Na het vangen van deze vis blijft het stil. Het zorgt ervoor dat we nog één stek aan doen. Deze keer een hele diepe stek, op zoek naar roodbaars. Een vis die ik persoonlijk nog niet had gevangen maar toch wel graag wilde vangen. Roy, Bryan en Dennis waren hier al geweest en met succes want zij hadden hier al een paar roodbaarsjes gevangen. Het duurt dan ook niet lang voordat ook ik mijn eerste Noorse roodbaarzen vang, twee zelfs... Ze zijn niet groot, maar voor het eerst ogen leggen op een nieuwe soort is en blijft bijzonder.

Het is het laatste wapenfeit van de dag. Zo aan het einde van de dag vraag ik mij toch af hoe het bij anderen geweest is. Na de nodige gesprekjes hier en daar blijkt dat nagenoeg niemand een goede dag heeft beleefd. Het blijkt dus zo’n dag te zijn dat het weer wèl mee zit, maar de vis gewoon niet mee wilde werken. Sterker nog, het lijkt erop dat we eigenlijk nog best een aardige dag hebben gehad met de vangsten die wij onderweg naar de verre stekken hadden. Het haalt voor mij in ieder geval het ongemakkelijke gevoel van het “te weinig hebben gevangen” weg. Het was gewoon zo’n dag en daar kan je helemaal niets aan veranderen...

 

Dag 4 - Op deze dag hebben we weer te maken met een matige wind wat ervoor zorgt dat we deze dag eigenlijk niet verder kunnen dan de haven van Bodo. Ik mag deze dag op pad met Sjors en Rob. Aangezien het twee dagen geleden best okee was met Ard en Arjan besluiten we gezamenlijk om nogmaals richting Bodo te vertrekken in de hoop een mooie heilbot te vangen, met een uitwijk naar de forse hoeveelheid kabeljauw die daar huist in de kanten. We proberen dus twee dingen, maar eerst moeten we er maar zien te komen. Gelukkig is het vroeg in de morgen nog goed te doen en maken we direct de oversteek om vervolgens onder de windkant en dus uit de wind de trip van twintig minuten naar Bodo te maken. We beginnen op een mooie plaat om te kijken of de heilbot een beetje mee wil werken. We zitten gezellig te babbelen met elkaar wanneer ik bemerk dat Sjors ineens wat stil is. Zijn hengel staat krom en niet veel later laat een kleine heilbot zich zien. Nou, dat is waar we voor kwamen en die hebben we dus al in de pocket. Groot is ie niet, maar welkom des te meer.

ROOFVISSEN-ONLINE

We maken wat foto’s en pikken daarna de draad weer op. Met regelmaat pakken we wat kabeljauw op de diepere stukken en uiteindelijk duiken we de kanten in om zo rond de tien meter diepte even flink huis te houden met het vangen van nog veel meer. Wederom vangen we kabeljauw, waarvan de meesten tussen de vijftig en de zeventig centimeter zijn. Het is gewoon een hele gezellige, leuke en ook nog eens visrijke dag. Wanneer we een beetje gaan “zoeken” pakken we nog een heilbot stek die hier vlakbij ligt, om vervolgens nog even op zoek te gaan naar pollak. Beide plannen leveren niets op en dus besluiten we de dag te eindigen waar we begonnen. Het levert nog een flinke hoeveelheid kabeljauw op. Even rekenend over de gehele dag vangen we tussen de dertig en de veertig kabeljauwen en niet te vergeten dat ene mooie heilbotje. Het levert drie blije gezichten op. En toegegeven, het kan inderdaad een stuk slechter. Wanneer we de oversteek weer wagen merken we dat de wind helemaal vertrokken is, wat zorgt voor een rustige overtocht. De mannen zijn blij vandaag. Ik mag zelfs blijven van ze. Een groter compliment kan je mij natuurlijk niet geven. Het geeft in ieder geval een big smile op mijn gezicht. Gevalletje eer van je werk?   

Dag 5 - Dit keer weer een maatjesdag. De boys zijn gisteren terug gegaan naar de heilbot stek van afgelopen oktober. Dat was voor de tweede keer deze week. De eerste keer was vanwege de wind moeilijk te bepalen of deze rakkertjes er nog steeds zaten, maar dat werd in de tweede keer wel bevestigd. Met heilbotten in de dubbele cijfers werd logischer wijs ook vandaag de keuze gemaakt om terug te gaan, want al zijn die visjes niet mega groot, ze vechten als leeuwen en dat maakt deze visserij daarom ook zo ontzettend spectaculair. Twee dagen geleden werd hier ook een hele dikke bak van 1.67 cm gevangen door Niels en dat geeft alleen maar meer aanleiding om deze stek nogmaals te bezoeken.  

Noorwegen22 III