ROOFVISSEN-ONLINE
ROOFVISSEN

Visdag 1 - Na een lange reisdag worden we de volgende ochtend wakker om de eerste visdag van deze editie aan te gaan. Nouja, wat is vroeg? We staan rond half negen op de steiger, gespannen te wachten op wat gaat komen. Het is extra spannend vandaag, want het weer is op zijn zachtst gezegd niet best. Vooral de wind is knetterhard, kracht 5 met stoten tot 8 bft. Dat word binnen blijven, en hopen dat we ergens enigszins uit de wind kunnen liggen. Vandaag vis ik met Niels en Steef, en die vinden het niet erg om te pielen en dat gaan we dus ook maar doen. We liggen in de kleine straumen uit de wind en hopen op een beetje vis, want eerlijk gezegd... het zal vandaag echt niet veel meer worden. Gelukkig komt er wel wat vis in de boot, maar helaas laat de klapper van de dag, een koolvis van formaat zich net voor de boot lossen. Niet veel later, als we in de kleine straumen op een beschutte plek aan het heilbotten zijn zien we in een andere boot een mooie heilbot verschijnen. Het is Mick die met een klein pilkertje de eerste mooie vis van de dag weet te strikken. 1.10 meter. Check, de toon is gezet, maar voor deze dag houden we het voor gezien. Het waait gewoon te hard, zelf zo hard dat we met regelmaat wervelwinden zien en de valwinden ons tussen de bergen van de ene kant naar de andere kant laten sturen zonder enige controle. Let’s call it a day! Morgen gaan we verder.

Visdag 2 - De wind is gaan liggen en de vooruitzichten zien er eigenlijk best goed uit. Deze dag ga ik op pad met Ard en Arjan. Zij willen eigenlijk maar één ding en dat is groot wild vangen. We gaan dus vandaag voornamelijk op heilbot vissen en eventueel grote kabeljauw. Ard en Arjan ken ik al een paar jaar, en een dagje met deze gasten in de boot zitten is eigenlijk alleen maar heel erg gezellig. Onderweg naar de eerste stek word er al een hoop gelachen en dat gaat eigenlijk de hele dag zo door. De eerste stek die we aan doen had eigenlijk volgens mijn navionics app een mooi heilbot plaatje moeten zijn, maar dat deze app het ook niet altijd goed heeft word snel duidelijk als we merken dat hier geen plaatje te vinden is. Desalniettemin vangen we hier wel wat leuke kabeljauw maar verkassen we niet veel later toch meer richting beschut water want de wind begint weer enigszins aan te trekken. Toch heb ik deze keer mijn huiswerk gedaan en kunnen we een mooie stek aandoen aan de buitenrand van Bodo. Ook al krijgen we hier de nodige aanbeten en staan de sneeën in het kunstaas, het binnenboord krijgen van heilbot laat vooralsnog even op zich wachten. Als het ook hier toch harder begint te waaien en de controle over de drift verdwijnt vertrekken we ook hier en gaan we beschut in de haven liggen in de hoop daar wat meer resultaat te hebben.  

Als we iets dichter bij de kant driften merken we toch wel dat er veel vis in de kanten zit. Onder het mom van “even het batterij-tje opladen” doen we een aantal worpen met kleine shads richting de kant. Het levert grote hoeveelheden kabeljauw op met lengtes tussen de vijftig en zeventig centimeter. We hebben lol voor tien, maar we moeten ook niet het doel van vandaag uit het oog verliezen en dus gaan we twintig minuutjes later en tussen de twintig en dertig kabeljauwtjes verder weer op zoek naar de heilbot. Deze keer pakken we een stek die al wat meer bekend is voor Ard en Arjan. Na meerdere drifts tussen de eilandjes gebeurt dan toch waar we voor gekomen waren. Na verschillende mooie maat kabeljauw komt dat toch onze graag geziene favoriete vissoort boven water. Een mooie heilbot van 90 centimeter mag samen met Ard op de foto. Moooooi! Blije gezichten in de boot en supertof om mee te maken met deze brabo’s. Ik zou ze bijna braBRO’s willen noemen. We vissen nog even door op een andere stek maar rond zessen word besloten huiswaarts te gaan. Wat was dit en heerlijke dag, ik heb echt genoten!

ROOFVISSEN-ONLINE
Noorwegen22 II

Dag drie - Maatjesdag. Roy, Bryan en Dennis zijn ook mee op deze trip en ook nog huisgenoten. De avond hiervoor hebben we gekeken wat het weer gaat doen en dat lijdt ertoe dat we naar buiten gaan...en ver! Er word besloten naar de zuidelijke eilanden te varen. Het is daar rustig, er word niet veel gevist en daarom is de kans op het vangen van een grote heilbot misschien wel wat makkelijker, als is dat natuurlijk gewoon helemaal niet gemakkelijk te noemen. Onderweg doen we een aantal stops om op die manier de reis wat op te delen en natuurlijk ook andere soorten te vangen. En dat lukt best goed. Stek een en twee van deze dag vallen misschien wat tegen, maar stek drie levert ons flinke hoeveelheden en mooie maten kabeljauw op. Ook stek vier die we aan doen levert flink op, al zijn het op deze stek voornamelijk koolvisjes die ons aas aanvallen. Na het eten van de boterhammen gaan we de oversteek wagen en een half uur later komen we aan op de plaats van bestemming. We doen een aantal drifts op verschillende dieptes, maar de actie blijft beperkt tot een aantal volgers. Als daarna de twijfel een beetje toeslaat besluiten we te verkassen naar de noordkant van deze eilandengroep. Het blijkt een ongelukkige keuze, want buiten het feit dat we lange tijd onderweg zijn, hebben we ook nog te maken met een flinke deining een harde stroming en kunnen we eigenlijk wel zeggen dat we onverrichter zake verder reizen naar de volgende locatie. Gelukkig levert dit wel weer een mooie vis op. Eentje voor mij zelf dit keer. Een mooie gezonde en in perfecte staat verkerende kabeljauw is de mijne. Gauw maken we wat foto’s en proberen we nog een drift te maken in de hoop dat we nog wat meer vangen. De enige consternatie die we op dit moment nog hebben is een kokmeeuw die onder constante aanval staat van een grote groep sterntjes. Telkens als we de boot verplaatsen verplaatst mijnheer meeuw met ons mee, vanwege het feit dat de boot enige bescherming biedt. Uiteindelijk laten ze hem met rust en kunnen we weer overgaan tot de orde van de dag.  

Een van de voordelen van lang wachten is dat het korter duurt alvorens de volgende reis zich aan dient. En laat dat in mijn geval precies aan de orde zijn. Toen wij vorig jaar oktober richting Saltstraumen vertrokken was de volgende datum voor de Wout van Leeuwen groepsreis reeds bekend. 24 mei 2022 stond al met een dik gedrukt podloodje in mijn agenda. Acht maandjes verder gaan we terug naar de straumen. Hoe zou het zijn met de vangsten? Wie zal het zeggen. “Off we go”, op naar Saltstraumen, yeah!!