ROOFVISSEN-ONLINE
ROOFVISSEN

Goh, wat kan wachten toch lang duren. Met al die Corona perikelen werd het Wout van Leeuwen Noorwegen Festival maar liefst drie keer verplaatst alvorens het plaats kon gaan vinden. En omdat het wachten voor de meesten gewoon TE lang ging duren werd voor de gelegenheid het Wout van Leeuwen Noorwegen Festival dit jaar gecombineerd met mede winkelier Raven. Hoe meer zielen hoe meer vreugd en dus gaan we op 5 oktober met ongeveer vijftig gelijk gestemden op pad naar Saltstraumen waar de vis hopelijk op ons ligt te wachten. Na een lange tocht met drie overstappen (Amsterdam- Kopenhagen, Kopenhagen - Trondheim, Trondheim - Bodo) komen we in de avond aan op de eindbestemming. De enige teleurstelling: er missen veertig (!) koffers. Klote SAS!  Geluk bij een ongeluk is dat de bagage wel degelijk onderweg is en pas laat, heel laat op de locatie gebracht wordt, vooral door de effords van Joris (de reisleider) en Kurt (de kamp manager) kan iedereen zich nog op de dag van morgen voorbereiden, want dat belooft de beste dag van de week te worden als het het weer betreft. De volgende morgen staat iedereen om 08:00 uur klaar voor de safety drill van Kurt om vervolgens supersnel op pad te gaan.

Dag 1. Het is ook echt een schitterende dag. De zee is zo vlak als het maar zijn kan. Ik mag vandaag met de groep Vroegop mee. Twee bootjes gevuld met fanaten, dat word mij snel duidelijk. Jacky, Herman en Edwin hebben geen vooropgezet plan, wat eigenlijk wel lekker is. We besluiten gezamenlijk om voorbij Bodo te varen richting het grote eiland Landegode. We hopen op een paar mooie kabeljauwen en wie weet wat er nog meer te voorschijn gaat komen. Gelukkig hoeven we niet lang te wachten alvorens de eerste vissen binnen de boot komen. Meerdere kabeljauwen laten zich zien en koolvis zit er bij de vleet. Soms zoveel dat je gewoonweg niet door de school heen komt. Toch is het niet echt waarvoor we gekomen zijn en als de vangsten toch een beetje tegenvallen, mede door een stilstaand getijde word besloten om terug te gaan richting fjord om daar de ingangen een beetje te bevissen in de hoop grote koolvis te vangen. We proberen tussendoor nog een diep stuk, daar word de koolvis inderdaad wat groter, maar nog niet van het formaat die we eigenlijk zouden willen hebben. Op naar de volgende stek. Er is weinig vis te bekennen. Pas als we bijna met de neus van de boot tegen de kant zitten (red. Een meter of twintig uit de kant) zien we vis liggen. Gauw worden de lichte hengels gepakt en vissen we deze steile kant uit. Niet veel later liggen er twee dikke pollakken in de boot. Eentje voor mijzelf en eentje voor Herman, die geniet van deze vis. De rest is gesterkt om door te werpen in de hoop zo’n bak te vangen.

Helaas blijft het op deze stek na deze twee fantastische vangsten stil, proberen we nog wat stekken uit onderweg naar huis, met wisselend succes en dan is het tijd om een einde te breien aan deze dag. Het word immers snel donker en de leiding wil (terecht) dat iedereen uit veiligheids overwegingen voor het donker afgemeerd is. Het was een mooie dag. Als het om het weer gaat, misschien wel de mooiste dag van de week. De volgende dag beleeft niet veel goeds met wat regen en winderige omstandigheden. Hopelijk maken we dat goed met een flinke hoeveelheid vis.

 

Dag 2: Op deze dag ben ik een team met Marcel, Andre, en vaste vismaat Roy die ik ook zover heb gekregen mee te gaan op dit mooie avontuur. We moeten genoodzaakt binnen blijven aangezien de wind te hard is om naar buiten te kunnen gaan. We blijven dus lekker binnen, hebben het plan om vandaag op heilbot te gaan vissen. Motto is dus om aasvissen te gaan vangen en vervolgens op zoek te gaan naar heilbot, net aan de buitenkant van de straumen. We hebben geen haast en blijven een tijdje hangen voor de deur. We hebben inmiddels zat aasvissen maar de koolvis is helemaal los en we vangen deze knakkers op ongeveer alles wat we in de tas hebben. De mooiste manier is toch wel het vangen van koolvis op oppervlakte aas. Ze gaan er vol voor! Wat een onwijs gave visserij is dit joh. Light tackle maakt de boel compleet want we staan echt met superlicht materiaal.

We vissen nog even door en vervolgens gaan we een poging wagen op de heilbot, een visserij die op zijn zachtst gezegd best spannend is en zeker niet gemakkelijk. We hebben een mooi plaatje gevonden, de driftzakken gaan overboord en we hopen natuurlijk dat het vandaag gaat gebeuren. Drift na drift word gemaakt, maar de heilbot laat het afweten. Op een paar spannende momenten na, waar de heilbot zich zeker even heeft laten zien bleek dat we deze vissen niet konden overhalen om het aas ook daadwerkelijk te pakken. Jammer maar helaas. Na een paar uur driften besluiten we om dit project voor vandaag af te sluiten in terug het fjord in te gaan en “voor de deur” te gaan vissen. Zeker voor Andre, want die wil toch graag een bakkie vol kabeljauw. Dat word dus kantjes af vissen in de middag, met resultaat, want binnen de kortste keren vangen we toch een behoorlijk klusje kabeljauw wat toch voor een blij bekkie zorgt bij Andre. Die mag aan het einde van de dag nog even het fileerhok in om zijn maaltje bij elkaar te fileren. Deze dag was een soort van taai, mede door het feit dat we op heilbot hebben gevist. Ik kan niet anders als benadrukken dat het vissen op heilbot echt niet gemakkelijk is. Je moet er echt wat voor doen en je vangt er zeker geen tien op een dag. Nouja, normaal gesproken niet, maar daar kom ik later nog op terug. ;-) Voor nu zijn we blij met wat we gevangen hebben. Marcel zeker met een bak van een koolvis en een echte mooie kabeljauw. Dikke mik voor die gozert!

ROOFVISSEN-ONLINE
Noorwegen21 II

De dagen gaan veel te snel voorbij. Dat is natuurlijk een goed teken, maarja...zoveel dagen hebben we nou ook weer niet. We hebben een huisje met ontzettend goed gezelschap, er word veel gelachen, er word serieus goed gekookt en onderling kunnen we het allemaal prima met elkaar vinden. Zo wordt er ongeveer dag en nacht over vissen gepraat, worden ideeën gespuid en plannen gemaakt. Heerlijk om te zien, het is iets waar ik zelf in ieder geval heel erg van kan genieten. Soms word er ook even aandachtig geluisterd als Joris langs komt om te vertellen wat er de volgende dag kan en mag. Het weerbericht word uitvoerig bepraat en het word wel duidelijk dat ook de volgende dag het vissen op open zee niet tot de mogelijkheden behoort. Ontzettend balen natuurlijk! Kamp manager Kurt adviseert om het eens binnenin het fjord te proberen, iets waar ik op voorhand zelf niet zoveel vertrouwen in heb, maarja...we kunnen niet anders en dus word het plan gemaakt om de volgende dag met huisgenoot Rene, Roy en Sjors op zoek te gaan naar van alles en nog wat. We beginnen zoals gewoonlijk met het vangen van koolvisjes als aasvis om zo snel als mogelijk het fjord in te vertrekken. De wind zal aantrekken en we willen dus asap naar de plaats van bestemming. De kans bestaat zelfs dat we het door de hoge golven niet gaan halen. Achteraf blijkt dat wij, omdat we op tijd vertrokken zijn, als een van de weinigen deze stek hebben bereikt. De andere boot uit ons huisje met Bryan, Dennis en Marcel zijn ook omgekeerd, maar zijn daardoor wel op een stek gekomen waar Bryan een mooie heilbot heeft weten te verschalken. Dat is effe top man!  

">