ROOFVISSEN-ONLINE
ROOFVISSEN

De winterperiode is weer in aantocht en dus is het weer tijd om de pluggen, jerkbaits, spinners en ander kunstaas tevoorschijn te toveren. De snoek is de aankomende periode op zijn zwaarst en dus is het interessant om juist in de koude periode eens een gokje te wagen op dat ene grote exemplaar waar we allemaal van dromen. Kan je je voorstellen, een monstersnoek én op zijn zwaarst? Wauw!

Voordat het natuurlijk zover is zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten. Vissen op snoek in de winter is namelijk niet makkelijk, aangezien grote delen van onze kanalen in deze periode nagenoeg visloos zijn en kleine gedeeltes zeer veel snoek in petto hebben. Belangrijk is dus dat je gaat vissen op de goede plaatsen, maar wat zijn dan die goede plaatsen? In eerste instantie moet er op een goede snoekstek voldoende aasvis zoals voorn, bliek en baars rondzwemmen. Aangezien deze vissoorten stuk voor stuk op de menukaart van de snoek voor komen zal hij deze scholen met aasvis proberen te volgen, dus waar witvis zwemt daar zwemt ook snoek. Bijkomend is de water- temperatuur. Ook al is de watertemperatuur slechts een halve graad hoger als ergens anders, dan zijn dit vaak de plaatsen waar de witvis naartoe trekt en waar dus ook de snoek te vinden is. Denk maar eens aan jachthavens, stadswateren ipv polders en ga zo maar door.......

 

 

 

 

Welke kunstaasjes kan je nu het beste gebruiken in de winterperiode. Het verhaal dat kunstaas in de winterperiode langzaam gevist moet worden omdat dat beter zou zijn vanwege het feit dat de snoek traag is kan écht naar het rijk der fabelen verwezen worden. Sterker nog, door het aas sneller te vissen geef je de snoek minder keus. Hij moet reageren op iets wat snel voorbij komt...ja of nee, terwijl als je een aas traag vist je de snoek een uitgelezen kans geeft om het aasje eens nader te onderzoeken voordat hij aanvalt! Ik vis in de winter op beide manieren, traag én snel, en ik zorg dat ik genoeg variaties bij mij heb om deze rover op wat voor manier dan ook te pakken te krijgen. Even een kleine kijk in de kunstaasdoos. Pluggen, mét en zonder ratels (mét voornamelijk voor troebel water), spinners en spinnerbaits (de spinnerbaits hebben voor mij de voorkeur vanwege het feit dat er nog weinig mee gevist word en dus minder onderhevig zijn aan dressuur), jerkbaits (vanwege de typische draaiende en wankelende “zieke vis” aanbieding), shads in verschillende soorten en maten (mooie kantelende actie en fijn voor het snelle én trage vissen) en als laatste streamers (om supertraag aan te bieden, want ook dat kan zeker wel eens goed zijn)

 

 

Denk nou niet dat ik een verschrikkelijke tas met kunstaas bij heb, het geheel past over het algemeen in twee kleine doosjes want het mee sjouwen van een grote tas is niet aan mij besteed, gewoon omdat het niet nodig is! Als het gaat om mijn vistuig dan vind ik persoonlijk het meest gemakkelijk om met een baitcaster te vissen en een bijbehorende reel. Lekker universeel en lekker ruim in de marge als het gaat om werpgewicht. Op deze manier kan ik vrij gemakkelijk een tien grams spinnerbait wegzetten, maar ook een jerkbaitje van een gram of vijftig! Voor de niét reelvissers onder ons kan je nagenoeg alles ook vissen op een doodnormale spinhengel, maar dan met wat minder marge naar boven.

 

 

Eenmaal aan de waterkant is het wel belangrijk dat je een klein beetje water kan lezen. Is het water troebel, dus weinig doorzicht dan is het aan te raden wat fellere kleuren te vissen en het liefst nog kunstaas wat een hoop kabaal maakt en is het water helder, dus veel doorzicht dan vis ik persoonlijk het liefst met baars en voorn immitaties die duidelijk behoren tot de natuurlijke kleuren. Een ratel is in dat geval niet echt nodig, want bij helder water kan een snoek overduidelijk op zijn zicht vertrouwen. Bij troebel water vertrouwt snoek meer op zijn/haar zijlijn orgaan, het orgaan wat trillingen waarneemt waardoor snoek vrij gemakkelijk kan pin pointen waar de prooi zich in het water ophoudt, zonder dat hij zijn prooi ook daadwerkelijk kan zien.

 

Heb je nou nog nooit op snoek gevist en je bent van plan om het eens te proberen, ga dan eens naar de betere hengelsport winkelier voor de nodige uitleg en navraag. Zij kunnen je zonder meer wegwijs maken in het kunstaas wereldje en ervoor zorgen dat ook jij een mooie snoek kan vangen. Voor diegenen die het wel weten, veel plezier en...

 

Succes

Carl Greve

ROOFVISSEN-ONLINE