ROOFVISSEN-ONLINE
ROOFVISSEN

Vissen met de dropshot is een visserij die de laatste jaren enorm in populariteit is toegenomen. Niet raar natuurlijk want het vissen met de dropshot methode is zeer effectief gebleken in het vangen van baars, snoek en snoekbaars, soms zelfs in zeer grote hoeveelheden. Ik moet zeggen dat ik zelf ook een fervent beoefenaar ben, want voor mij geldt nét als vele anderen dat ik niet veel tijd heb om er lekker op uit te gaan, en wanneer ik dan ook even een momentje heb om naar de waterkant te gaan is het vanzelfsprekend prettig als er dan ook daadwerkelijk vis gevangen word. En dat is zeer goed mogelijk met deze manier.

 

 

Om op deze manier goed te kunnen vissen zijn er inmiddels legio hengels verkrijgbaar. Wel is belangrijk om een hengel te pakken die ook goed te gebruiken is voor deze visserij. Een zogenaamde dropshot hengel kenmerkt zich door een extreem zachte top waarbij de rest van de hengel slechts weinig mee mag geven. De zachte top zorgt ervoor dat de vis het aas met gemak kan inhaleren en het harde gedeelte van de hengel zorgt ervoor dat aanslaan ook daadwerkelijk lukt en nagenoeg iedere vis gehaakt kan worden. De lengte is afhankelijk van waar je gaat vissen. Normaal gesproken zou een hengel tussen de 2.00 meter en de 2.40 meter goed te gebruiken zijn op de kleinere wateren en vaarten terwijl de langere hengels (lees 2.70 meter) zijn beter te gebruiken op de bredere vaarten en kanalen zoals bijvoorbeeld de nieuwe maas. Als deze hengels voorzien worden van een 1000 of 2500 model shimano molen is de combinatie over het algemeen behoorlijk goed te noemen en kan je met een gerust hart naar de waterkant om je geluk te beproeven.

 

Een extra voordeel voor het vissen met de dropshot methode is dat de investering relatief laag blijft. Hele bijzondere dingen zijn niet nodig (buiten de hengel en de molen uiteraard) en met een paar tientjes heb je al een leuk dropshot pakketje tot je beschikking. Belangrijk zijn een fluorcarbon lijn van tussen de 20/100 en 25/100, een paar haken, wat kunstaasjes en wat dropshot loodjes en klaar is Kees! En ondertussen natuurlijk bij je hengelsport winkelier de nodige ins en outs vragen over het vissen met de dropshot methode.

 

ROOFVISSEN-ONLINE

 

 

 

Het dropshot systeem kenmerkt zich door de opstelling van het materiaal. Er word een onderlijn gemaakt met het loodje aan de onderkant en de haak met het aasje “hangt” pakweg zo'n twintig tot vijftig centimeter boven de bodem. Doordat het loodjes los zit van de haak word het kunstaas zo goed als gewichtsloos waardoor het kunstaas een zeer natuurlijke beweging krijgt. Het loodje blijft zo goed als altijd op de bodem geplakt en de bewegingen worden voornamelijk gemaakt door te spelen met de “slack” in je lijn. Meer dan dat is eigenlijk niet nodig. De echte grote plus van deze manier van vissen ten opzichte van bijvoorbeeld het vissen met de shad of de plug is dat door middel van dit systeem je zeer gemakkelijk in de zone kan blijven waar de baars huist, en dat is vaak vierkante meter werk. Uiteraard ga je met shads en pluggen vaak té snel uit deze zone.

 

 

 

En dan komt het moment om naar de waterkant te gaan. Wat zijn de beste stekken om daadwerkelijk één van deze rovers te vangen. Het gemakkelijkst is natuurlijk gewoon vissen op baars en ik zou dus ook adviseren om daar maar eens mee te beginnen. Ga eens op zoek naar bruggen in de buurt, wateren met stenen kademuurtjes, brugpijlers, bootjes die in het water liggen en ga zo maar door. Ieder obstakel kan per slot van rekening een grote hoeveelheid baars in petto hebben, en als je dan zo'n stek gevonden hebt is de kans groot dat je met een paar mooie baarzen “in de pocket” weer huiswaarts keert....

 

Veel succes

Carl Greve