ROOFVISSEN-ONLINE
ROOFVISSEN

Ik kan mij nog wel herinneren dat ik een aantal jaren geleden op de strekdammetjes stond om te kijken of dat ik nog een snoekbaarsje kon verschalken. Nog langer geleden vingen we geregeld snoekbaars, en in de hoop dat er nog wat vis aanwezig was, probeerde ik nog wat snoekbaars te vangen. Op dat moment vingen wij helaas geen vis. Ik kan mij nog herinneren dat ik een wat oudere man tegenkwam op dezelfde strekdam en vertelde hem dat de snoekbaars het niet goed deed. Vervolgens vertelde hij mij dat hij niet aan het snoekbaarzen was maar aan het zeebaarzen. Ik kon mijn lach bijna niet inhouden en eigenwijs dat ik was, vertelde ik dat ie beter op Hoek van holland kon gaan staan maar zeker niet ZOVER naar binnen. Als ik toen wist wat ik nu wist, had ik graag nog even met hem willen verderpraten..... Doordat er op bepaalde vaste visstekken ook voor mijzelf vaak de moeilijke periode aanbreekt, probeer ik altijd nog een aantal malen op die plekken te vissen. Maar ook het stugge doorvissen is meestal geen succes, misschien een toevalstreffer daargelaten. Voor mij persoonlijk krijg ik dan, na een aantal malen wat minder succesvol te vissen, vaak de neiging om toch maar even de gedachten op wat anders te verleggen. Wel de hengelsport natuurlijk, maar even geen zeebaars. Dan maar proberen om snoekbaars te gaan vangen. Vooral omdat deze vis nogal behoorlijk linkt met de zeebaars. Zowel wat betreft het aas alswel de manier van vissen. Ik gebruik meestal dezelfde shads en twisters en wat nog veel belangrijker is, ik behoud het gevoel van de aanbeten. Snoekbaars is misschien wat minder fel maar toch nog goed te vergelijken met een zeebaars. Perfect dus! Zo gezegd, zo gedaan. De vaste vismaat was net op vakantie gegaan en dat betekende voor mij een ideale gelegenheid om daad bij woord te voegen en mijzelf eens te verplaatsen naar het zoete water. Zodoende kwam ik erbij om weer eens vismaten Ed en Chris een belletje te geven en vervolgens eens een dag te prikken waarbij het tij goed uitkwam en eens te gaan kijken of we een snoekbaarsje konden vangen. Alles was afgesproken, let’s go, dit moet lukken. Eenmaal aan de waterkant aan gekomen hoefden we niet lang te wachten op de eerste vis. Ed was de gelukkige, en jullie voelen de bui al hangen, juist.....geen snoekbaars maar zeebaars. Vervolgens vingen we die avond nog vijf zeebaarzen en nul snoekbaarzen op deze stek.Zoete zeebaars?

De zeebaars heeft zich weer behoorlijk gevestigd in de nederlandse kustwateren en op dit moment weet ongeveer iedereen wel een zeebaarsje te vangen. De ene vist voor het plezier, gewoon een lekker daagje vissen, al dan niet met een flinke dosis zonnestralen en de ander probeert een aantal zeebaarzen te vangen voor de pan. En dat is terecht, want zeebaars is een vreselijk lekkere vis om te eten. Maar helaas, met juli en augustus voor de deur wordt het voor velen onder ons weer afzien. Geen vis in de pan! Het lijkt erop of dat de zeebaars het laat afweten, net alsof ze massaal vertrokken zijn. Maar waar blijven ze dan toch?

Ik kan mijzelf voorstellen dat je je afvraagt hoe ver de zeebaars het zoete water opzwemt. Ik kan je daar helaas geen zinnig antwoord op geven. Wat ik weet is dat ze in de waterweg bijna tot aan Schiedam zijn gevangen. Let op, dan meet je ongeveer een afstand van 20 tot 25 kilometer landinwaarts.(?!) In de meeste gevallen ging het dan om een enkele zeebaars gevangen door medevissers die met de strandhengels vissen. De hoeveelheid zeebaars dat stroomopwaarts zwemt zal toch ook wel degelijk te maken hebben met de zoutwatergrens. Bij flinke droogte ligt deze hogerop dan wanneer het een paar dagen hard geregend heeft. Het jammerlijke in dit geval is dus dat je nooit zeker weet of de vis nog steeds aanwezig is of niet! Daarentegen kan je vaak aan de weersomstandigheden wel opmaken of dat de vis nog in de buurt zou moeten zijn. Het afgelopen seizoen hebben wij gevist in de maanden juli en augustus en in deze periode hebben wij behoorlijke resultaten geboekt. Nogmaals, het was niet groot maar wel een reuze sportieve periode. Vervolgens zijn we weer wat meer naar de kust getrokken en zijn ook daar de resultaten zeer goed geweest. Dus, als het even niet wil lukken......probeer eens wat anders en misschien kom je nog wel eens voor een verrassing te staan. Succes!

 

Carl Greve

 

(Geplaatst in "Beet" in 2006)

Wie een beetje bekend is met het gedrag van een zeebaars weet dat deze vis volgens de boekwerken afpaait in zoet water. Een zeebaars kan zich dus goed aanpassen aan zoetwater. Maar wat komt ie zover stroomopwaarts doen als het niet de tijd van het jaar is om af te paaien? Voedsel? Voedsel genoeg in het zoute water zou je zeggen. Dat is ook wel zo, maar wat niet over het hoofd gezien mag worden, is dat bijvoorbeeld een grote hoeveelheid wolhandkrabben de waterweg optrekt om te paren en op ditzelfde moment is ook de snoekbaars en nog wat andere zoetwatervis afgepaaid en stikt het echt van het jongbroed. Nu staan de krabben voor 99 procent zeker als nummer EEN op het menu van de zeebaars en diverse soorten jongbroed op nummer twee. Meer voedsel stroomopwaarts dus en reden te meer om hier wat langer rond te hangen dan dat normaal is. Zoete zeebaars bestaat dus, en zeker in een bepaalde periode van het jaar. Wat wel direct opvalt is dat de meeste vissen die je vangt echt onder het type scholenbaars valt. Scholenbaars is de wat kleinere zeebaars welke vooral in wat grotere scholen voorkomt. Deze maat baars is redelijk gewoon voor de tijd van het jaar. Voor mij persoonlijk is dat helemaal geen probleem. Wat kan je een heerlijke tijd beleven als je vooral heel veel weet te vangen. Plezier staat bij mij hoog in het vaandel. Natuurlijk heeft iedereen die grote in het achterhoofd, maar dit zijn toch vaak vissen die tussen de kleintjes doorzwemmen. We wachten allemaal op dat kleine beetje geluk. Het lijkt erop dat in deze periode van het jaar de schemering de beste periode is om de hengel tevoorschijn te halen. De zon staat vaak behoorlijk fel te schijnen en de stralen penetreren het wateroppervlak tot een behoorlijke diepte. Herhaaldelijk hebben wij al meegemaakt dat, op het moment dat de zon lager kwam te staan en de stralen als het ware afketsten op het water oppervlak, de aanbeten ineens achter elkaar kwamen en ook slechts voor een hele korte periode. Zeker belangrijk in dit geval is dus dat je de dagen dat je gaat vissen goed probeert te plannen. Hiermee bedoel ik dat de getijden ook mee moeten werken en ook zoals altijd het weer. De zoete zeebaarzen zijn goed te vangen mits je op de goede plaats staat en in de goede periode. Dat je wat tijd nodig hebt om alles uit te zoeken spreekt voor zich. Het is derhalve wel de moeite waard om in deze periode eens wat anders te proberen dan hetgeen je altijd doet, in ieder geval als de vangsten afnemen.

ROOFVISSEN-ONLINE