ROOFVISSEN-ONLINE
ROOFVISSEN

Driehonderd twintig hectare, vierenzestig miljoen kubieke meter water, kraakhelder en ook nog eens goed gevuld met verschillende forelsoorten. En dat gewoon in Nederland! We zijn beland op het oostvoornse  meer. Vliegvissers komen uit alle uithoeken van Nederland  om hier hun hobby te beoefenen. Het zij vanuit de bellyboot, vanaf de kant of vanaf de dammen die nagenoeg rond het gehele oostvoornse meer liggen. Wat velen van jullie niet weten is dat je deze forellen ook gewoon met de spinhengel kan belagen. Kunstaasvissers, word wakker! Forellen vangen is topsport! En niet zo’n klein beetje ook. Hoe een relatief kleine vis sterk kan zijn. Een forel blijft werkelijk doorvechten tot de laatste snik. Mijn eerste ervaringen met het vangen van forel deden mij versteld doen staan. Een knalharde aanbeet, snelheid gecombineerd met spectaculaire sprongen, een gierende slip en een hoepeltje kromme hengel liet mijn bloed wel even sneller door mijn lichaam pompen. Toen ik met mijn allereerste Nederlandse forel op de foto mocht, was een ding  wel duidelijk. Ik wil meer! Sindsdien blijf ik het oostvoornse meer met regelmaat bezoeken.

Materiaal: Laten we bij het begin beginnen. Een forel moet je natuurlijk wel op de goede manier beoordelen. Het belagen van forel op dit meer moet je niet doen met een al te zware spinhengel. Ik zelf gebruik een berkley  signa 8’2” (2.45 meter) trout hengel met een werpgewicht tot 15 gram. Een zachte, parabolische hengel. Niets zonder rede natuurlijk. De aanbeten van een forel kunnen echt enorm hard zijn. Belangrijk is dus dat je een hengel pakt die de klap van zo’n harde beet kan opvangen. Buiten dat, deze lichte hengeltjes kunnen vaak door hun topactie relatief licht aas nog op een redelijke afstand krijgen.  Aangezien het kunstaas wat we gebruiken niet groot is, is dat een zeer welkome eigenschap van deze hengel. Snel naar het volgende, de hengel is voorzien van een niet te grote molen. Zelf gebruik ik een shimano stradic 2500. Gewoon een goed molentje, maar er zijn er uiteraard meer. Tegenwoordig heeft bijna elk gerenommeerd merk wel een niet al te groot molentje in het assortiment. Wat wel belangrijk is? Zorg dat je een molentje hebt waarop je een gevlochten lijn kan vissen. Er zijn nog steeds heel veel molens waarbij het gebruik van een gevlochten lijn voor heel veel problemen kan zorgen. Laat jezelf eens goed informeren over keuze van hengels en molens. Overigens, het gevlochten lijntje wat ik gebruik is een gamakatsu G-power in 15/100. Niet goedkoop, maar wel vreselijk rond en ook écht 15/100. Goed, we hebben de hengel, molen en lijn gehad. Nu naar de onderlijn. Op het oostvoornse meer gebruik ik altijd een 100% fluorcarbon onderlijn. Even voor de goede orde, een fluorcarbon lijn is een lijn die dezelfde lichtbreking als water heeft en daardoor zo goed als onzichtbaar word onder water. Gevolg, een ongekend echte aanbieding van het kunstaas. Aan het einde van de fluorcarbon onderlijn bevestig ik altijd een speldje. Dit in verband met het makkelijke wisselen van het kunstaas. De bodemstructuur van het meer kan nog wel eens wisselen, dus is het wisselen van kunstaas zeer regelmatig nodig. Het volgende is trouwens ook belangrijk….

Regeltjes: Vissen op het oostvoornse meer is absoluut de moeite waard hoor, maar je kan hier niet zomaar terecht. Voorheen was het vissen op het oostvoornse meer met kunstaas gewoon toegestaan met de grote vergunning. Tegenwoordig moet je naast de grote vergunning ook nog eens een kunstaasvergunning in het bezit hebben. Schrik niet, deze vergunning kost slechts één hele euro en is onder andere te krijgen bij Wout van Leeuwen hengelsport en Avicentra.  De belangrijkste regeltjes in deze vergunning voor de kunstaasvisser luiden als volgt. Ten eerste! Het is alleen toegestaan te vissen met één enkele haak. Dat betekent dus niet dat je iedere dreg die op het aas zit mag vervangen voor één enkele haak. Nee, het betekent ook echt één haak per kunstaasje. Geen probleem voor het vangen hoor! Het is wel altijd zeer lastig geweest een haak te vinden die vrij genoeg kon bewegen op de splitring. Gelukkig heeft de firma Spro mijn gebeden verhoord, en heeft deze firma onder het merk gamakatsu een haak op de markt gebracht met een grof oog, welke gemakkelijk op de splitring kan bewegen. De gamakatsu LS-3423F, verkrijgbaar in maatje 1,2,4 en 6,  is een echt must have voor het vissen op het meer.

Goed, ten tweede. Het is niet toegestaan om lichter te vissen dan een 8lbs nylon lijn of een nylon lijn dunner dan 22/100. En gelukkig maar ook. Ik moet eerlijk zeggen dat voor het vissen met kunstaas, je echt niet dunner of minder sterk nodig hebt dan bovengenoemd. Buiten dat, ik had al verteld dat een forel echt behoorlijk hard op het kunstaas kan knallen. Het is mij wel eens overkomen dat ik met één klap op de lijn pardoes mijn kunstaasje kwijt was door lijnbreuk. En geloof mij, de slip stond meer open dan dicht! Zorg er trouwens voor dat de slip lekker licht staat afgesteld. Forel heeft een zachte bek, en hoe zwaarder de slip staat hoe groter de kans op uitscheuren. Doen dus! Tijd voor de derde en laatste regel die ik uit wil lichten. Op het oostvoornse meer geldt een meeneemverbod. Dat betekent dus dat je alle vis die je vangt ook daadwerkelijk terug moet zetten, en dus niet meenemen om jezelf, de buurman of je kat blij te maken.

Must haves: Voor het vissen op oostvoorne zijn een aantal dingen essentieel. Een waadpak bijvoorbeeld. De beste stekken voor het vangen van forel op het meer zijn toch wel de dammetjes die vrijwel in het gehele meer aangelegd zijn. Deze dammen liggen een aardig stuk uit de kant en om deze te bereiken heb je zeker een waadpak nodig. Let wel, en dit is erg belangrijk, niet overal kan je de dammen bereiken in verband met de waterdiepte. Goed opletten dus, en bij twijfel niet doen!
ROOFVISSEN-ONLINE
Masterclass2