ROOFVISSEN-ONLINE
ROOFVISSEN

Regelmatig word aan mij gevraagd wat mijn favoriete aasjes zijn voor het vangen van zeebaars. Dat vertel ik graag en inmiddels weten hierdoor een hoop mensen dat ik graag met shads vis, dat steek ik niet onder stoelen of banken. Datzelfde geldt eigenlijk voor het vissen met twisters. Deze combinatie is goed voor zo’n tachtig procent van mijn visserij, met zo hier en daar eens een uitstapje naar het vissen met aas, of pluggen en andere stukkies kunstaas. Derhalve probeer ik ten allen tijde mijn visserij te optimaliseren.

Hiermee wil ik zeggen dat iedereen wel een twister of een shad op een loodkop kan zetten. Nou ja, dat verwacht ik wel tenminste. Het gebeurd maar al te vaak dat ik alleen maar ronde loodkoppen in de tassen van mensen voorbij zie komen. Daar is niets op tegen hoor, maar er zijn vaak wat meer mogelijkheden dan alleen een ronde loodkop. Een loodkop is per slot van rekening een loodkop, toch? Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Ik persoonlijk laat zo min mogelijk aan het toeval over. Toeval moet je altijd proberen uit te sluiten. Ik probeer om een shad of twister zoveel mogelijk een geheel te maken met de loodkop. De combinatie moet kloppen ,zeg maar. Stroomlijn bjivoorbeeld, kan een belangrijk item zijn in deze visserij. Hierdoor kan je sneller de bodem bereiken en vaak ook nog een stapje lager in gewicht gaan vissen om weer natuurlijker te kunnen aanbieden, of ook niet onbelangrijk, een veel natuurlijker geheel krijgen. De loodkop wordt als het ware EEN geheel met de shad of twister. Met verschillende loodkoppen kan je dus al veel bereiken. Voor de bass assassin turboshads bijvoorbeeld, gebruik ik persoonlijk met regelmaat de Bullet Nose Jig. Deze kop is door zijn kogelpunt-achtige vorm en de 60 graden jighaak een zeer goed te gebruiken, niet alleen in de zeebaarsvisserij maar ook voor bijvoorbeeld de snoekbaarsvisserij van de kant. Grote plus is dat met deze kop vrij gemakkelijk langere afstanden behaald worden. En dat niet alleen. Zeebaarzen is net als snoekbaarzen vaak een bodemvisserij. Deze kop is, mede door de vorm en de 60 graden haak redelijk makkelijk los te krijgen op het moment dat je de aarde hebt gehaakt. Nog een voorbeeld: Als ik vis met de saltshaker shads, gebruik ik de Shad Head Jig. Ook deze loodkop is als het ware gemaakt voor deze shad. De saltshaker shad is goed te gebruiken in stromend water door zijn toch wat stuggere staart, en de loodkop glijdt door het water door zijn gestroomlijnde vorm. Ideale combinatie dus. Wat betreft het vissen met twisters gebruik ik eigenlijk altijd de Teardrop Jig.

Deze kop zorgt bij de meeste twisters voor een redelijke stroomlijn en gooit daarbij ook nog eens een behoorlijke afstand. Deze loodkop gaat door zijn gewicht voorin ook nog eens met de voorkant naar beneden. Dat betekent onderwater dat, op het moment dat de twister de bodem raakt, hij eigenlijk recht overeind blijft staan. Een azende vis is een onoplettende vis..... Loodkoppen en shads kan je dus optimaliseren. Dat is natuurlijk niet alles.

 

Belangrijk bij de loodkoppen is vooral de werpafstand. Werpafstanden kunnen zeer belangrijk zijn bij het zeebaarzen. Hoe vaak gebeurt het dat er naast jou een visser staat die de ene vis na de andere vangt? Waarschijnlijk wel met behoorlijke regelmaat! Het enige probleem is dat de afstand tussen jou en de vis net iets te ver is. Jammer? Nee, natuurlijk niet. Met een paar kleine truukjes kan je vaak je afstand met 15 tot 20 procent verhogen. Allereerst is er natuurlijk het gebruik van een gevlochten lijn ten opzichte van een nijlon lijn. Doordat je dunnere lijnen kan gaan gebruiken kan je een beduidend afstand verschil maken. Het verschil tussen een 25/100 nylon of een 12/100 dyneema is voor de meesten onder ons een duidelijk verhaal. Het gebruik van een voorslagje is zeer belangrijk, maar hoe maak ik die voorslagknoop nou ook al weer. Die voorslagknoop heet albrightknoop!

Ik begrijp wel dat dit voor een hoop mensen een lastige knoop is om te leggen. Niets is minder waar. Alle begin is moeilijk maar met een beetje volharding knoop je een voorslag nog binnen de minuut opnieuw aan. Aan de hand van de foto’s word hopelijk het een en ander duidelijk. Nog even terug naar de gevlochten lijnen. Ik snap dat de meeste vissers al met een gevlochten lijn vissen dus dat was ook niet het belangrijkste punt. De Klinch Knot of de improved klinch knot is de knoop die vaak gebruikt word voor het aanzetten van een kunstaas of wartel of noem het maar op. Even snel uitgelegd. Lijn gaat door de haak. Draaien, draaien, draaien en terughalen door het lusje boven het haakoogje, en evt nog een keer terughalen door de extra lus in de lijn, maar......in dit geval zit er een nadeel aan deze knoop. Deze knoop laat geen ruimte tussen het nylon van de voorslag en het metaal van de jighaak. Dit betekent dat de betreffende loodkop bij hard werpen gaat draaien. Wij noemen het ook wel helicopteren. Dit remt dermate af, dat je uberhaupt geen lange afstand haalt. En dan ook nog te bedenken dat het bij het werpen met windje tegen nou vele malen erger word! Een loodkop moet de vrijheid hebben om te bewegen op het moment van de worp. Belangrijk is dus om een knoop te leggen dit het nijlon niet direct op het metaal van de haak ligt, maar de ruimte overhoud om de loodkop vrij te laten bewegen tijdens de worp. Een goed voorbeeld hiervan is de Rapala Knoop.

Deze knoop behoud de ruimte en vormt uiteindelijk een lus. Dit in combinatie met een gevlochten lijn werpt een loodkop fenomenaal. Gevolg is dat je een beduidend verdere werpafstand haalt. Ik gebruik deze knoop inmiddels altijd, of de zeebaars nu verweg zit of dichtbij. Even verder denkend, nu ik dit artikeltje aan het tikken ben, hoe zou een jigkop in de lusknoop onderwater bewegen. Waarschijnlijk ook beter dan met een normale knoop. Maar dat is koffiedik kijken. Of werpen met een lusje beter is? Dat is geen koffiedik kijken, dat is een vaststaand feit. Ik wens jullie succes met deze tips. Vang ze,

 

Carl Greve

Geplaatst in blad "Beet" 2008

ROOFVISSEN-ONLINE