ROOFVISSEN-ONLINE
ROOFVISSEN

Ook de voorslag zou een stukkie zwaarder mogen zijn. 60/100 a 70/100 is geen probleem. Het gebruik van een extra heavy hengel zou geen overbodige luxe zijn. Een speedmaster spin of een antares spin van shimano zijn zeer goede opties.Wanneer vissen en waarmee:Tja, dat blijft natuurlijk altijd moeilijk maar als ik zou moeten kiezen, dan zou ik mijn uurtjes pakken in de avond en misschien in de ochtend. Ik kan niet ontkennen dat ik de grotere vissen toch echt in de avond en in het donker gevangen heb. Het liefst vis ik naar het donker toe. En als het even uitkomt ook nog eens naar een hoog of een laag getij. En dat is nog wel eens een uitzoekerij. Een tipje van de sluier: Als het laagwater betreft, betekent dat niet dat het lage water wat genoteerd staat in het getijdenboekje ook direct stilstaat, zeker niet als het de waterweg betreft. Op het moment dat het over hoogwater gaat, staat het water op het aangegeven tijdstip vaak wel echt stil. Probeer natuurlijk zo goed mogelijk je vistijd te plannen, vooral als je niet te gek veel tijd hebt om te vissen. Een zeebaars heeft nou eenmaal stroming nodig om echt goed te azen. Dat betekent niet dat het heel hard hoeft te stromen. Zelfs bij de meest geringe stroming kan een zeebaars al aan het azen zijn. Oh ja ,nu we het toch over azen hebben. Het aas wat je in deze maanden gebruikt mag gerust wat groter zijn. Je mag er vanuit gaan dat het rondzwemmende natuurlijke aas ook wat gegroeid is en daardoor mag de aasaanbieding zeker een stukje groter zijn. Het mag, het hoeft niet. Wil je wat groters proberen dan zijn de speciaal lijkende saltwater eels van Ultimate een zekere aanvulling. De goed gelijkende zandaaltjes van Ben’s Fishing Tackle zijn goed evenals de 5” Saltshaker shad. Ook de AA’s 5” lange shad van de Carpcollector is een aanwinst voor de zeebaarsvisserij.

Tot slot:Ik kan niet ontkennen dat ik zeker uitgekeken heb naar het najaar. Grote vissen zijn, na de hele zomer kleine vis gevangen te hebben, toch zeker een kroon op het werk. De tijd en de moeite die je gedaan hebt om een goede plek te zoeken en het goede tij te vinden, levert toch ook de vissen op waar je uiteindelijk voor staat te vissen. De echte krachtpatsers. Wees zeker oplettend wat betreft de beten die je krijgt op de hengel. De aanbeten van grote vis zijn vaak minder aggressief dan de beetjes van kleine vis. De grootste vissen ving ik vaak na de meest subtiele aanbeetjes. Als dan vervolgens de slip gaat lopen en lopen en blijft lopen voor een seconde of tien.........Nou ja, ik hoop voor iedereen dat je ooit het genoegen mag hebben om zo’n vis aan de lijn te krijgen of nog beter, op de kant te krijgen. Succes

De meeste recreant-zeebaarsvissers zetten de hengels vaak al te vroeg in het vet. De beste maanden wat betreft de zeebaarsvisserij zitten er wel weer op zullen de meesten denken, maar niets is minder waar. Als je nog even wat langer door blijft hengelen, kan je wel eens voor behoorlijke verrassingen komen te staan. Sterker nog, misschien zijn september en oktober wel de beste maanden voor het vissen op zeebaars!Er moet wel gezegd worden dat de zeebaarsvisserij in de maanden september en oktober al wat moeilijker gaat worden. In het begin van deze maanden is dat nog niet zo lastig. De zeebaars blijft dan nog redelijk op zijn vaste plaatsen vangbaar, maar hoe kouder het wordt door deze twee maanden heen, hoe meer je moet gaan zoeken. Wat gebeurt er nu eigenlijk in deze periode? Zeebaars heeft de eigenschap te gaan samenscholen alvorens massaal te vertrekken. Dat samenscholen gebeurt vaak dicht onder de kust en soms ZO dicht bij de kant dat je er met je kunstaas vaak wel bij kan komen. Ik moet er wel bijzeggen dat juist die grote scholen vis zeer moeilijk te lokaliseren zijn. Een beetje geluk moet je wel hebben! Maar op het moment dat je in zo’n schooltje baars terecht komt, dan staat bijna iedere worp garant voor een zeebaars. Het allerleukste van deze periode is dat je ook nog eens een behoorlijke kans maakt op een zeer mooie vis. Waar in de zomerperiode een wat grotere vis vaak weggelegd is voor de doorgewinterde zeebaarsvisser, kan in de herftsperiode iedereen wel een fraaie vis vangen. Met fraaie vissen bedoel ik dan vissen vanaf zestig centimeter tot hoog in de zeventig en heel misschien wel in de tachtig centimeter. Het is wel duidelijk dat dat niet zomaar gebeurt, maar met een klein beetje kennis en een klein beetje geluk kan je een heel eind komen.

Ander materiaal? Met de opkomst van vissen met dit formaat is het toch aan te raden dat je je materiaal wat beter onder de loep neemt. In de zomerperiode zal je vaak de standaard scholenbaars gevangen hebben. Dit zijn nou niet de vissen die de spoel met gevlochten lijn helemaal leegtrekken. In dat geval volstaat meestal een gevlochten lijntje van 12/100 tot 15/100. De Stren braided lijn van de firma pure fishing is zeker een topper en de Ben’s Braided fishing line van Ben’s Fishing Tackle mag er zeker ook zijn. Een voorslag van 40/100 a 50/100 zou voldoende moeten zijn, afhankelijk van de plek waar je staat. In het najaar (september & oktober) kunnen de vissen die je gaat vangen niet alleen een maatje groter zijn maar ook een maatje zwaarder. Dikke zeebaarzen, die vergeleken met het voorjaar wat betreft gewicht ook behoorlijk zijn toegenomen. Sta er niet van te kijken dat dit formaat baarzen, dat zijn vissen vanaf 70cm zonder pardon 40 tot 50 meter lijn door de slip heen kunnen trekken en het kan ook nog wel eens meer zijn. Fantastisch natuurlijk maar besef wel dat je op deze manier ook heel makkelijk de vis van je dromen zonder pardon kan verspelen. Ik heb uit voorzorg standaard een spoeltje 16/100 gevlochten lijn bij, zodat je de druk op de vis in ieder geval een beetje kan verhogen. 16/100 is al aan de dunne kant. Normaal gesproken zou ik een lijntje aanraden van 16/100 tot 20/100 afhankelijk van stekkeuze.

ROOFVISSEN-ONLINE