ROOFVISSEN-ONLINE
ROOFVISSEN

De temperatuur van een graad of 25 zonder een zuggie wind maakt het opbouwen niet echt lekker, maarja, het is altijd beter als regen, toch? Helaas is Kees de eerste dag gelijk ziek (migraine) dus ik sta er alleen voor de eerste avond. Het geeft niks, ik ben wel verrot en besluit om na elven de hengels die ik binnendraai met vis niet meer opnieuw uit te gooien maar lekker binnen te laten. De volgende morgen liggen er nog 3 hengels in het water. Vannacht 2 mooie twintigers gevangen. Helaas moeten ze ongefotografeerd retour. Bewaarzak is niet toegestaan. Overdags vangen we ook genoeg dus die foto's komen nog wel. Ondertussen maak ik wat kiekjes van de natuur.

Grote hagedissen en slangen lopen hier in de rondte. Hagedissen zie je hier aan de lopende band maar de slangen waren mij te slim af. Camera niet bij de hand en dan ben je eigenlijk al te laat. Het is nou eenmaal zo. Wat betreft de karpers, die zitten er genoeg. Na de eerste dag blijft de teller op 17 vissen staan. Best wel aardig :-)

De volgende morgen is het echt top weer!! De mist hangt over het meer en ik kan niet in mijn bed blijven hangen. Dus de camera ter hand en foto's klikken. Dit zijn momenten die ik maar weinig meemaak en ik maak er dus gretig gebruik van. De vissen komen strax wel weer. Trouwens, Kees is aan de beurt voor het drillen van de eerstvolgende vis. We vissen om en om. Dat is toch wel zo eerlijk, en we vangen in ieder geval evenveel. Helaas voor Kees vangt hij de eerste dagen bijna al de kleine vis, en ik, Lucky Me vang zo goed als alleen maar twintigers. Gelukkig vangt Kees wel de zwaarste vis van de sessie met 27 Pond geen kleintje.

Eindelijk was het dan zover. 27 April. De karpermaterialen zijn weer eens uit het vet gehaald voor een ouderwetse karpersessie in Frankrijk. S'morgens om 04:30 uur sta ik bij Kees voor de deur. Alles is ingepakt dus we kunnen direct aan de trip beginnen. 850 kilometer voor de boeg. 8 1/2 uur inclusief een aantal stops staan we aan het Lac de Villedon.

Tijdens het karperen maken we af en toe met de matchhengel de rest van het meer onveilig en met grote regelmaat pakken we grote voorns en poisson chat (dwergmeerval). Deze rakkers zijn echte kolerebeestjes, want overal waar je kijkt zitten ze onder de stekels. Ik vind het persoonlijk wel een coole vis. Nog nooit gevangen en een prachtig beestje. Helaas word deze vis op dit meer als een plaag gezien, en het word gewaardeerd als je deze vis direct een koppie kleiner maakt. Tja, dat hebben we dan ook een paar keer gedaan, maar het merendeel gaat gewoon terug. Ik ben een dierenliefhebber en geen killing machine.

Zodra we deze catfish op de boilie krijgen gaat de boilie eraf en pakken we een ander aas. Tijgernootjes of een hardere of grotere boilie werkt over het algemeen afdoende en je hebt nergens last van. Ondertussen blijven we maar karpers vangen. Eigenlijk stopt het niet. Het wil wel eens een moment wat langer duren maar uiteindelijk vangen we altijd weer wat. Op de helft van de week staat de teller tussen de 40 en 50 karpers. Dat is al een redelijke prestatie, maar we gaan gewoon door. Lac de Villedon staat er wel om bekend dat je vrij gemakkelijk vissen kan vangen, maar 50 stuks is gewoon goed. We vangen niet alleen maar grote vis natuurlijk. In tegendeel. De meeste karpers zitten op de 5 a 6 kilogram. Af en toe word je er moedeloos van. Aan de andere kant, het houd je scherp en je hebt veel actie op de stek. Ik vermaak mezelf kostelijk, ook met deze wat kleinere soort.

De voorlaatste dag staat de teller op 68 vissen en we hopen de volgende dag de 70 vissen te bereiken. Na een stekovername van de vangers uit Oss. Hebben we de 70 aan het eind van de ochtend binnen bereik. Tja, dan gaan we voor de 80. Als we de 80 vissen wat later op de middag al overschreden zijn gaan we voor de 100 karpers. It's a long shot, maar we besluiten ervoor te gaan. Om tien uur s'avonds zitten we op 96 vissen. We besluiten dat we bij de 100 stoppen of we vissen tot 00:00 uur. Dan gaan de hengels op de kant. We moeten de volgende dag weer terug naar NL. Om 23:45uur vangen wij onze 100ste karper van deze sessie. (Yesss, Gehaald) Een 25 ponds spiegel is de honderdste vis van de sessie. We weten niet zeker of dat we de vissen die we hiervoor gevangen hebben dubbel hebben opgeschreven. We vissen dus voor de zekerheid maar door tot de 102. Daarna is het echt GAME OVER. We sluiten af met een heerlijk koud biertje en gaan lekker maffen. Met een laatste dag van 34 karpers kan deze sessie echt niet meer stuk. Wij hebben geweldig genoten op het lac de villedon. 102 karpers met een gezamelijk gewicht van 1544 pond. Villedon, een aanrader voor menig karpervisser.

ROOFVISSEN-ONLINE