ROOFVISSEN-ONLINE
ROOFVISSEN

Actie geeft Reactie. Dat wisten we natuurlijk allemaal wel. Actie geeft reactie! Zeebaarsvissen is een vorm van vissen waarbij men nauwelijks andere aasjes durft uit te proberen. Ergens is dat ook wel logisch omdat het voor velen onder ons zeer lastig is om uberhaupt een zeebaarsje te vangen. Heb je dan wel eens een zeebaarsje gevangen, dan zal je zien dat een eventuele volgende sessie vaak weer begint met hetzelfde aasje als waar je de keer ervoor zo goed met hebt gevangen. Maar wat als dat aasje je nou eens in de steek laat? Het gebeurt vaak genoeg. Wat mij het afgelopen seizoen is opgevallen, is dat niet alleen kleur een bepalende factor is, maar zeerzeker ook een bepaalde actie! Welke actie? Kon ik dat nou maar vertellen, dat zou de doorbraak voor de zeebaarsvisserij betekenen. Nee, alle gekheid op een stokje, dat is eigenlijk niet zo eentweedrie te vertellen. Omstandigheden bepalen voor mij vaak de actie? Persoonlijk vind ik dat er te weinig word gekeken naar een bepalende acie. Zet maar wat aan de loodkop en er komt vast wel een visje uit. Dat is een insteek waar ik het niet mee eens ben. Misschien draaf ik wat door wat betreft actie, maar op het moment dat het allemaal even niet gaat zoals ik wil dat het gaat, dan moet er wat veranderen, en dat heeft mij bepaald geen windeieren gelegd.

Er word in de rijnmond zeer veel met afgaand water gevist. Dat heeft zo zijn voordelen en zijn nadelen. Voordeel is dat je met zeer lichte loodkopjes over het algemeen goed de bodem kan bereiken. Nadeel echter is dat in de waterweg het water op dat moment zo troebel is dat een zeebaars haast niet meer op zicht kan jagen. Misschien als het kunstaasje binnen een meter van de vis langskomt, kan een zeebaars nog kleur onderscheiden. Maar moet je het daarop aan laten komen. Ik persoonlijk probeer in dat geval een shad of twister te pakken die zoveel mogelijk herrie maakt in het water. Met herrie bedoel ik in dat geval geen twister met een ghettoblaster op zijn rug. Nee, hiermee bedoel ik trillingen. Waar een twister bijvoorbeeld een snel en zoemend geluid maakt in het water, geeft een shad vaak een wat zwaarder, meer golvende trilling. Een trilling vind ik in dat geval een belangrijker item als een kleurbepaling. De 4” Bass Assassin Sea Shads zijn in ieder geval een zeer goed kunstaas onder deze omstandigheden en wat betreft twisters zijn de 3,5” Shad Grubs, in Nederland geleverd door Ben’s Fishing Tackle, absoluut welkom. Deze shads met een twisterstaart hebben een grote variatie aan kleuren, dat is altijd mooi meegenomen, maar juist door de brede twisterstaart ontstaat ook nog eens een magnifieke actie. Echt super! Ook de 31/2” Hammershads zijn goed onder deze omstandigheden. Wat je opvalt is dus dat de kunstaasjes wat aan de kleine kant zijn. Een kleine shad is vaak wat stugger dus geeft meer actie en een bijkomend voordeel is dat een kleine shad bij veel stroming vaak wat minder weerstand geeft, met als gevolg dat je vaak ook nog wat lichter kan vissen.

Bij opkomend water probeer het geheel optimaal te combineren. Ten eerste heeft zeebaars de mogelijkheid om wat meer op zicht te jagen. Het water is nog net geen kraanwater maar het scheelt niet veel. Het schijnt ook nog eens zo te zijn dat met opkomend water weer verse zeebaars vanuit de zee de rivier optrekt. Wat wil je nog meer. Ik ben zelf in de overtuiging dat er bijna altijd wel zeebaars op of in de buurt van je visstek is, maar dat is weer gesprekstof voor een andere keer. Terug naar de bron van dit verhaal. Een nadeel van opkomend tij is dat er beduidend minder water naar binnen komt dan dat je normaal gesproken met laag water vist, met als gevolg minder stroming. In dat geval propeer ik dus shads en twisters te gebruiken die met weinig stroming nog steeds heel goed bewegen. En dat is lastiger dan je denkt. Door te blijven proberen onder verschillende omstandigheden kom je ook met opkomend water aan je trekken. De 4” Big Hammershads, ook geleverd door Ben’s Fishing Tackle hebben mij in dit seizoen al behoorlijk wat zeebaars opgeleverd. Ongeacht de prijs, want ze zijn kostbaar, ga ik niet meer zonder de deur uit. Ook de 41/2” Saltshaker shads bewegen zeer gemakkelijk bij weinig stroming. Deze shads zijn wel voor de durvers onder ons, ze zijn namelijk aan de forse kant. De phenom worms van mister twister, geleverd door Wout van Leeuwen Hengelsport, bewegen ook zeer goed onder omstandigheden met weinig stroming. Helaas is het niet altijd mogelijk om met je favoriete kunstaas te vissen. Wind op je gezicht is bijvoorbeeld zo’n spelbreker. Ik vis graag met iets grover materiaal. Bij veel wind van voren is het vissen met grof materiaal echt niet te doen. Meestal is de te behalen afstand het grootste probleem hoor. Bij dit soort omstandigheden pak ik zelf vaak een twister. Dit vanwege de weinige weerstand, zowel boven water als onder water. Ook de wat kleinere shads met een wat grotere loodkop is over het algemeen goed te vissen. Ook nu is het belangrijk te bekijken wat de mogelijkheden zijn onder de desbetreffende omstandigheden.

Zoals ik al vaker gezegd heb, is zeebaarsvissen niet de makkelijkste visserij. Ik kan mijzelf dan ook voorstellen dat “Het Kostenplaatje” ook van een belangrijke factor kan zijn. Zeebaarzen is vaak veel kunstaas verspelen. Laat verspelen nooit een factor zijn om een duurdere shad te laten liggen in de schappen van de winkel. Doorgaans zijn de meeste zachte kunstaasjes van een acceptabele prijs, en is een eventueel verlies van kunstaas nog geen ramp. Daar moet je wel op letten bij de aanschaf van duurdere softbaits. Ik zou het toch aanraden om eens wat beter te kijken naar een softbait. Duurdere softbaits zijn vaak niet voor niets duurder. Laat ze niet liggen maar gebruik ze op de momenten dat je ze kan gebruiken. Inmiddels is bij mijzelf gebleken, dat op het moment dat ik niet eens wat anders probeerde, de meeste avondjes visloos of bijna visloos afliepen. Nu niet meer! Veel succes en Probeer ze!

 

Carl Greve.

 

(Geplaatst in Wout van Leeuwen Catalogus 2008)

ROOFVISSEN-ONLINE