ROOFVISSEN-ONLINE
ROOFVISSEN

Je kan dan nog kiezen tussen drie verschillende soorten waadpakken. Ademend, neopreen en pvc . De laatste valt af, en de twee andere mogelijkheden zijn vooral afhankelijk in welke periode je gaat vissen. In de winterperiode raad ik neopreen aan, omdat dit materiaal een sterk isolerende werking heeft. Je koelt dus minder snel af. In de zomerperiode is het fijner om een ademend pak aan te schaffen. Een ademend pak isoleert beduidend minder, wat prettig is op de warmere dagen en het laat lichaamsvocht verdwijnen door de poriën van het pak, waardoor je niet kletsnat word in het pak. Waadpakken met een viltzool hebben een pre. Met vilt onder de zolen heb je meer grip op de gladde stenen. Een waadjas is zeker welkom, ook weer vanwege het feit dat waden eigenlijk een noodzaak is om op de goede plekken te komen. Je wilt per slot van rekening natuurlijk niet met een natte jas op de strekdammetjes staan. Helaas zijn gevoerde waadjassen lastig te verkrijgen en moet je dus in de winterperiode genoodzaakt wat aanpassen, bijvoorbeeld door je warmtejas in het waadpak te stoppen wanneer je gaat waden. Ook een goede polariserende zonnebril is belangrijk item in deze visserij. Wat zo’n bril doet is de schitteringen van het zonlicht tot een minimum beperken waardoor je dieper en verder het water in kan kijken. Zien wat er gebeurt kan het verschil zijn tussen vis vangen en geen vis vangen. Zorg ervoor dat je licht bepakt bent. Aangezien je als kunstaasvisser veel aan de wandel bent, is het aan te raden een tas te hebben waar je alleen de hoognodige materialen in kwijt kan. Zelf heb ik de rapala slingbag. Een tasje waar maximaal twee middenmaat doosjes in kunnen en nog wat ander klein materiaal. Daarnaast is het wel fijn dat ik, als ik in het water sta toch heel gemakkelijk van kunstaas kan wisselen zonder dat ik naar de kant hoef te hobbelen.

Hoe te vissen: Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten. Het is toegestaan om op het meer te vissen van één uur voor zonsopgang, tot twee uur na zonsondergang. Bij zonsopgang is het zeker mogelijk om vis te vangen in de zogenaamde binnenbakken. Dat zijn de relatief ondiepe stukken van de kant af tot aan de dammen. Op het moment van aankomst is het altijd interessant om even rust te nemen, en even te kijken of er wat in de binnenbak gebeurt. Meestal zie je de rugvin net boven water uitkomen. In andere gevallen zie je de forel echt knalhard jagen. Stap dus niet direct het water in. Dit verstoord de boel alleen maar en verkleint dus ook weer de kans om al vroeg vis te vangen. Naarmate de dag vordert, gaat de forel vaak op wat dieper, donkerder water liggen. Uit de binnenbak dus en naar de buitenkant het grote meer op. Goed om te weten. Ook de doorgangen tussen de dammen zijn absoluut de moeite waard om goed uit te vissen. Het water word als het ware door deze doorgangen heen geperst, waardoor er een soort stroming ontstaat. Hierdoor worden ook behoorlijk wat vuildeeltjes en uiteraard ook kreeftjes en andere kleine diertjes vervoerd. Een ideale plek om jezelf te huisvesten, als forel zijnde dan. Met het vissen op de dammen kan je over het algemeen de dag wel doorkomen. Op het moment dat het begint te schemeren begint zeker weer een hele goed periode. Forel aast toch vaak om en rond de schemering tot in het donker. Maak gebruik van die mogelijkheid. Ik zorg er wel voor dat ik voor het donker van de avond van de dammen af ben. Dit vanwege het feit dat sommige overgangen moeilijk begaanbaar zijn en ik mijzelf niet wil bezeren. Er zijn ook nog behoorlijk wat kantplekken waar je in het donker nog gewoon een goede kans hebt op het vangen van een mooie forel. Immers, wanneer de schemering begonnen is gaat de forel vaak weer op het ondiepe water op zoek naar aas. En wanneer we het dan toch over aas hebben…

Welke aasjes: Het leuke van het oostvoornse meer is dat je een diversiteit aan aasjes bij je moet hebben. Alle bekende aasjes komen wel naar voren. Wat wel opvalt is dat de veelal natuurlijk gekleurde aasjes erg goed werken. Veel voorkomende kleurtjes in mijn boxen zijn: zilver, wit, groen en baarskleurtjes. Wat ik zeker ook meeneem is het tegenovergestelde van natuurlijk, waar bij mij de voorkeur dan ligt op fluor oranje en fel roze. Op de een of andere manier, vraag mij niet waarom, soms erg interessant voor forel onder bepaalde omstandigheden.

Goed, ik vis vooral met de volgende drie klassieke kunstaasjes, namelijk de blinker of spinner, lepels en uiteraard pluggen. Bij de blinkers heb ik de voorkeur voor mepp’s spinners. Er zijn een aantal soorten die je kan gebruiken, maar de aglia’s zijn zeer goed te gebruiken. Ook de streamer spinner en de aglia vlieg zijn welkome spinnermodelletjes. Oh trouwens, pak ze niet te gek groot. Tot een maat vier zijn de spinners wel te gebruiken, daarna word het wat aan de grote kant. Ook lepels zijn er in vele soorten en maten. Een van mijn beste lepels is de effzett seatrout van dam, maar die zijn al heel lang heel moeilijk te pakken te krijgen. Ook de Abu toby lepels zijn zeer goed te gebruiken. Vooral de zilver, koper en flash white hebben bij mij de voorkeur. Ik heb het in dat geval wel over de zeven en tien grams uitvoeringen. Wat betreft de pluggen word het wat uitgebreider. Er zijn namelijk zeer veel pluggen te gebruiken voor het vissen op forel. Ook hier heb ik mijn voorkeuren. Illex bijvoorbeeld heeft al een behoorlijk scala aan pluggen die goed te gebruiken zijn. De volgende soorten zijn zeker interessant: Tiny fry 50, de squadminnow 65, de squirrel 61, de flat fry 50 en de squadshad 65. Daarnaast is er natuurlijk nog meer te verkrijgen. Rapala heeft bijvoorbeeld de jointed 05, de xrap 06, en de husky jerk 06. Ook de flash minnow 65, de pointer 65, de pointer dd 65 van Lucky craft  en de eba minnow van yo-zuri zijn interessant. Ach, en dan zullen er nog heel wat meer interessante pluggen zijn voor het vissen op het oostvoornse meer, maar voorlopig kan je hiermee wel vooruit. Met deze materialen kan je zowel de toplaag, de middenlaag en de diepere stukken van dit water goed bevissen. Voor het relatief dicht onder de kant vissen gebruik ik vaak de pluggen en de spinners, daarna gebruik ik vaak de lepels om de vis van wat verder weg te vangen. De goede stekken vis ik dus ook op verschillende afstanden volledig uit. Let wel, het is echt wel mogelijk om met groter aas op het meer te vissen. Ik heb zelf meer de voorkeur voor wat kleiner aas. Soms heb ik het idee dat, als ik groter aas ga gebruiken, ik ook ga selecteren op forelgrootte en dat wil ik niet. Ik wil gewoon vis vangen, ongeacht het maatje!

Welke soorten vis: In de beginfase werd alleen regenboogforel uitgezet in het meer. De laatste jaren zijn er wat meer soorten uitgezet waaronder de bruine forel en bronforel. De waterkwaliteit van het oostvoornse meer is de afgelopen tijd weer behoorlijk verbeterd, na een aantal jaren van slechte wateromstandigheden. Het water bleek nog wel steeds brak te zijn maar behoorlijk naar het zoete toe. Forel groeit op dit meer behoorlijk snel, en daardoor ook behoorlijk snel naar forse lengtes. Een forel van zestig centimeter is zeer goed denkbaar, en met een beetje geluk zit een forel van zeventig centimeter er ook nog wel in. In vroegere tijden werden zelfs forellen gevangen van in de tachtig centimeter, maar dat gebeurt nog maar zelden tot nooit meer!

ROOFVISSEN-ONLINE
Masterclass3